Tarih: 07.12.2022 14:34
11. sınıf biyoloji konuları arasında bulunan sinir sisteminden AYT’de genellikle 1 soru çıkar. Sinir sistemi soruları genellikle temel bilgi ölçmekle birlikte dikkat gerektiren sorulardır. Öğrencilerin bu konuya çok iyi bir şekilde hazırlanması için 11. sınıf biyoloji modüller sinir sistemi PDF’lerini ücretsiz bir şekilde sizlerle paylaşıyoruz. Bu sayede modülleri bilgisayarınıza indirerek dilediğiniz zaman çalışabilir ya da modüllerin çıktısını alarak yanınızda bulundurabilirsiniz.
İnsan Sinir Sistemi
İnsan sinir sistemi temel olarak ikiye ayrılır: Bunlardan biri “merkezi sinir sistemi” diğeri ise “çevresel sinir sistemi”dir.
Biyoloji kitaplarında merkezi sinir sisteminin MSS, çevresel sinir sisteminin ise ÇSS olarak kısaltıldığını görebilirsiniz.
Merkezi Sinir Sistemi
Merkezi sinir sistemi için ilk verilebilecek bilgi, beyin ve omurilikten oluştuğudur. Temel işlevi; kendisine ulaşan uyartıların değerlendirilmesi, bütünleştirilmesi ve uygun tepkinin oluşturulmasını düzenlemesidir.
- Beyin: En önemli merkezi sinir sistemi organlarından biridir. Oldukça hassas olan beyin, kafatası kemikleri ve beyin zarları ile korunur. Ön beyin, orta beyin ve arka beyin olmak üzere üç bölümde incelenir.
- Beyin Omurilik Sıvısı (BOS): Beyin ve omuriliğin darbe veya sarsıntıya karşı korunmasını sağlar. Metabolizmik tepkimelerde oluşan atıkların kana geçişine aracılık eder. Kanda, beyin ve omuriliği besleyen besin molekülleri bulunur. BOS, gerekli besinlerin kandan süzülmesini ve sinir hücrelerine ulaşmasına aracılık eder. İyon dengesi merkezi sinir sistemi için çok önemlidir ve BOS bu dengeyi sağlar.
- Ön Beyin: Beynin en büyük hacme sahip olan kısmıdır. Uç beyin ve ara beyin olarak iki kısımda incelenir. Uç beyin, beş duyunun ve ağrı acının değerlendirme ve bütünleştirme merkezlerini içerir. Ayrıca hafıza, muhakeme, sentez, analiz, yazı yazma, bilinçli hareketler, karar sürecinin gerçekleşmesi ve öğrenme gibi insana özgü işlevlerin üretim merkezlerini içerir. Ara beyin ise vücut sıcaklığını dengeleme ve düzenlemede, su dengesini düzenlemede, açlık ve tokluk süreçlerinde, üreme davranışlarında, kan basıncında, metabolizma üzerindeki birçok etmende hayati işlevleri düzenler.
- Orta Beyin: Beynin, kas tonusu reflekslerini düzenleyen bölümüdür. Vücudun üç boyut içerisindeki duruşunu algılar ve uygun reflekslerin oluşumuna aracılık eder. Ön beyin ile arka beyin arasındaki sinirler buradan geçer.
- Arka Beyin: Arka beynin en temel işlevleri arasında beyinciğin yarım kürelerinin koordinasyonu, pons ve omurilik soğanındaki solunum merkezleri ile uyumlu bir çalışma yer alır. Ayrıca solunum, sindirim, boşaltım, üreme veya dolaşım sistemlerinin uyumlu çalışmasını düzenler.
Siz değerli öğrenciler için paylaşmış olduğumuz PDF’ler üzerinden sinir sistemi konusuna çok daha ayrıntılı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Konu anlatımını okuduktan sonra bol bol soru çözmeyi ve pratik yapmayı kesinlikle unutmayın. Bu sayede TYT ve AYT netlerinizi artırarak hayalinizdeki okul ve bölüme bir adım daha yaklaşacaksınız. Olabildiğince yeni nesil soru çözmeye çalışın. Özellikle TYT sınavında sorulan sorular, sorunun anlaşılmasına ve doğru bir şekilde yorumlanmasına bağlıdır. TYT ve AYT’de biyoloji netlerinizi artırmak için farklı tipte çok soru çözmelisiniz. Böylece hata yapma ihtimaliniz de azalır. “Aydın Biyoloji Soru Bankaları”nda, herhangi bir konuda o kunuyla ilgili tüm soru çeşitlerini bulabilirsiniz.