Bütün diller, iletişim kurma gereksinimi ile ortaya çıkmıştır. Bu işlev sayesinde insanlar birbiriyle iletişim kurar ve anlaşır. Bir kişi, anlatmak istediği konuyu konuştuğu dilin sahip olduğu kurallara uygun bir şekilde anlatmalı ve bunu yaparken dili açık ve yalın olarak kullanmalıdır. Bu sayede karşınızdaki kişiler anlatılmak isteneni tam olarak kavrar ve farklı anlaşılmalara sebep olunmaz. Eğer ki bu noktalara özen gösterilmezse anlatım bozuklukları ortaya çıkar ve insanlar anlaşılmakta zorlanır. Sözcüklerin, sözcük gruplarının ve diğer ögelerin sahip olduğu anlam ve dil bilgisi kurallarına uygun bir şekilde kullanılması gerekir ki anlatım bozukluğu oluşmasın. Sizler de paylaştığımız anlatım bozuklukları PDF dosyalarını ücretsiz bir şekilde indirebilir ve dilediğiniz zaman konu tekrarı yapabilirsiniz.
En sık görülen anlatım bozukluğu örneklerine bakıldığında gereksiz sözcük kullanıldığı, sözcüklerin anlamlarına uygun kullanılmadığı görülür. Bunun yanında sözcüklerin yanlış yerde kullanıldığı, öge eksikliği ve anlam belirsizliği olan cümleler de vardır. Dil bilgisi kuralları iyi bilindiğinde ve sözcükler anlamlarına uygun kullanıldığında dilimizdeki anlatım bozuklukları ortadan kalkar ve kolay bir şekilde tespit edilip düzeltilebilir.
Anlatım bozuklukları temel olarak iki başlık altında incelenir. Anlamsal anlatım bozuklukları 7. sınıf, yapısal anlatım bozuklukları ise 8. sınıf konuları arasında yer alır.
Anlama dayalı anlatım bozuklukları 7 başlık altında incelenir. Bunlar aşağıda açıklanmıştır:
Yapıya dayalı anlatım bozuklukları 8 başlık altında incelenir. Bunlar aşağıda açıklanmıştır:
Sizler de anlatım bozuklukları konusunu detaylı bir şekilde öğrenmek ve sınavlarda başarılı olmak için ekte yer alan anlatım bozuklukları konu anlatım PDF’sini ücretsiz bir şekilde indirebilir ve çalışmaya başlayabilirsiniz.