TYT TÜRKÇE YAZIM KURALLARI
TYT Türkçe soruları arasında her yıl gelen soru konularından birisi de yazım kurallarıdır. Yazım kuralları sayesinde bir dilin herkes tarafından aynı şekilde anlaşılması sağlanır. Dilin kurallarında nesnel bir yaklaşım için yazım kuralları vardır. Bu sayede hem yazılı hem de sözlü anlatımda birlik sağlanır.
Öğrenciler için “TYT Türkçe Soru Bankası” yazım kuralları test soruları biraz zorlayıcı olabiliyor. Bilgiye dayalı olduğu için yorum yapmak mümkün değildir. Bununla beraber seçeneklerin elenmesi ile de sorunun doğru çözümü mümkün olabilir.
Siz değerli öğrencilerin bildiği üzere TYT, genel yeterliliği ölçen bir sınavdır. Bu açıdan sınav derin bilgiler yerine daha genele dönük bilgileri test eder. Yazım kurallarının özellikle ana hatlarını çok iyi bir şekilde öğrenerek TYT’de soru kaçırmamış olursunuz.
TYT YAZIM KURALLARI SORULARI
TYT’de sorulan yazım kurallarını çözmek için aşağıda bulunan 6 temel başlık çok iyi bilinmelidir.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler: Türkçe yazım kuralları arasında başta gelen kurallardan biridir. Cümle, dizeler, özel adlar; tabela, levha ve levha niteliğindeki yazılarda geçen sözcükler; kitap, bildiri, makale vb.nde ana başlıktaki kelimelerin tamamı, alt başlıktaki kelimelerin ise yalnızca ilk harfleri; kitap, dergi vb.nde bulunan resim, çizelge, tablo vb.nin altında yer alan açıklayıcı yazılar büyük harfle başlar. Bu kuralları bilen öğrenciler, TYT’de bu konuyla ilgili soruları kolaylıkla çözebilir.
Sayıların Yazımı: Sayılar yazı içerisinde bazı durumlarda yazı ile bazı durumlarda da rakam ile yazılmalıdır. Yazım kuralları içerisinde genellikle sık karıştırılan konulardan biridir.
Birleşik Kelimelerin Yazımı: Birleşik kelimelerin doğru yazılışlarını açıklayan başlıktır. Burada ayrı ve bitişik yazılan birleşik sözcüklerin yazımlarına dikkat edilmelidir. “Pazartesi”, “gökdelen”, “narçiçeği”, “Çanakkale” gibi örnekler bu konu içerisinde sıklıkla karşımıza çıkan örneklerdir.
Kısaltmaların Yazımı: Bu konuda sınavda kısaltmalara getirilen eklerin yazımıyla ilgili sorularla karşılaşırız.
Kelime ve Eklerin Yazımı: Sınavda gelen soruların büyük bir bölümü -da/-de ekinin ve da/de bağlacının yazımı üzerinden gelir.
Yazımı Karıştırılan Sözcükler: Bu konuyla ilgili sorularda öğrenciler kararsızlık yaşayabilir. Bu sebeple dilimizde kullandığımız sözcüklerin anlamlarını ve buna bağlı olarak yazımlarını doğru bilmeliyiz.
TYT yazım kuralları soruları genellikle basit sorulardır. Bununla beraber hata yapma ihtimali olan sorulardır. Öğrenciler, yazım kuralları sorularına hazırlanırken bol bol soru çözmeli ve farklı soru tiplerine aşina olmalıdır. Özellikle yeni nesil sorular çözerek son yıllarda çıkan sorulara benzer sorular çözmüş olursunuz.
TYT’de çıkan konulara ve soru sayılarına baktığımızda yazım kuralları konusundan 2 soru çıktığını görmekteyiz. Son 4 yılın sınavında da 2 soru, bu konudan çıkmış olup önümüzdeki yıl da 2 soru sorulması beklenmektedir. Bu açıdan yazım kuralları konusuna sıkı çalıştığınızda 2 neti garantilersiniz. Hem TYT sınavının genel yeterliliği test etmesinden dolayı hem de yazım kuralları sorularının basit ama şaşırtıcı olmasından dolayı bu konuyla ilgili soru çözerken dikkatli olunmalıdır.
TDK GÜNCEL TÜRKÇE SÖZLÜKTEKİ BAZI DEĞİŞİKLİKLER
yeşilbiber (önceki)
yeşil biber (güncel)
yeşilfasulye (önceki)
yeşil fasulye (güncel)
yeşilsoğan (önceki)
yeşil soğan (güncel)
yeşilzeytin (önceki)
yeşil zeytin (güncel)
Doğubeyazıt (önceki)
Doğubayazıt (güncel)
kayyum (her iki kullanım geçerli)
kayyım
unvan (önceki)
ünvan (güncel)
yakan top (önceki)
yakantop (güncel)
ek eylem (önceki)
ek-eylem (güncel)
ek fiil (önceki)
ek-fiil (güncel)
boy bos (her iki kullanım geçerli)
boy pos
boyu bosu yerinde (önceki)
boyu posu yerinde (güncel)
boyu bosu devrilsin (önceki)
boyu posu devrilsin (güncel)
hatasıyla sevabıyla (önceki)
hatasıyla savabıyla (güncel)
kümeden düşmek (önceki)
küme düşmek (güncel)
pilili (önceki)
pileli (güncel)
atbalığı (önceki)
at balığı (güncel)
akzambak (önceki)
ak zambak (güncel)
göksoğan (önceki)
gök soğan (güncel)
Marmara Ereğlisi (önceki)
Marmaraereğlisi (güncel)
hasıraltı (önceki)
hasır altı (güncel)
sultan efendi (önceki)
sultanefendi (güncel)
akça armudu (önceki)
akçaarmut (güncel)
Allah müstahakını versin (önceki)
Allah müstahakkını versin (güncel)