Sadece öğrencilerin değil akademik hayatta faaliyet gösteren her bireyin araştırdığı temel konulardan biri kalıcı öğrenme için neler yapılması gerektiğidir. Bununla birlikte kalıcı öğrenme tekniklerine ülkemizde en çok ihtiyaç duyan grup ise, sınavlara hazırlanan öğrencilerdir. Dakikalar içerisinde çözdükleri sınavlar ile kariyerini şekillendiren öğrenciler, sınavlarda elde ettikleri başarı üzerine kurulu bir kariyer elde edebiliyor. Bu açıdan, ülkemizde LGS ve YKS gibi sınavların çok büyük önemi var. Peki bu sınavlara hazırlanırken, kalıcı öğrenme tekniklerinden faydalanıyor musunuz? Çalıştığınız bir konuyu unutmamak için neler yapılması gerektiğini biliyor musunuz? YKS’ye hazırlanırken, yeni konu çalıştığınızda eski çalıştığınız konuları unutuyor musunuz? Bu ve benzeri soruların yanıtlarını bulacağınız yazımıza hoşgeldiniz.
Kalıcı Öğrenme İçin Tavsiye Edilen Teknikler
Kalıcı öğrenme sağlamak için tavsiye edilen bir dizi teknik bulunmaktadır. Profesyoneller tarafından oluşturulan bu teknikler sayesinde, öğrenciler çalıştıkları konuları çok daha uzun süreler akıllarında tutabilirler. Özellikle çok sayıda konu içeren LGS ve YKS gibi sınavlara hazırlanırken, bu teknikler ile birlikte en başta çalışılan konular kolaylıkla hatırlanabilir. Bu sayede, sınav başarısı üzerine çok büyük katkı sağlanacaktır. Şimdi bu tekniklerin detaylarına geçebiliriz.
Akılda Sorgulama Tekniği
Öğrencilerin geçmişte çalıştığı konuları unutmaması için, akıldan geri çağırma yöntemini kullanması gerekir. Konu ile ilgili kendinize soru sorduğunuzda, bilgileri geri çağırmış olacaksınız ve bu sayede kalıcı öğrenme gerçekleşecek. Soru cevap kartları hazırlamak, önemli noktaların tekrarlanması ve hatırlanması için faydalı olabilir. Soru cevap kartlarını hazırlamak başlı başına kalıcı öğrenme tekniğidir. Yazarak öğrenmenin birçok alanda olduğu gibi ders çalışırken de yardımı olmaktadır.
Aralıklı Çalışma Tekniği
Aynı konuya yoğunlaşmak, bir süre sonra o konuyu çok iyi öğrendiğinizi ve unutmayacağınızı düşündürür. Ancak, bu tarz bir ders çalışma tekniği, kalıcı öğrenmeye destek vermez. Sürekli ve aralıksız aynı konuyu çalışmak yerine dersler arasında geçiş yaparak farklı konulara çalışmak çok daha iyi olacaktır.
Aynı konuyu 1 - 2 saat sonra tekrar çalışmak, o konunun çok iyi bir şekilde öğrenildiğini düşündürebilir. Ancak, çalışılan konu henüz önbellekten gitmemiştir. Bu da bir yanılsama oluşturur. Önemli olan uzun süreli bir şekilde bellekte tutmaktır. Özellikle üniversite sınavı gibi uzun süreçlerde kalıcı öğrenme çok daha önemlidir. Aynı konuyu 1 - 2 saat sonra çalışmak yerine 1 - 2 gün sonra çalışmak daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Konu tekrarı yaparken, konu anlatım kitapları yerine konu özetli kitapları kullanmak zaman kazandıracaktır.
Benzer Konuları Birlikte Çalışmak Kalıcı Öğrenmeye Yardımcı Olur
Bazı konular vardır ki, birbirine dirsek temasında detaylar içerir. Bu gibi birbiri ile ilintili konuları aynı zaman diliminde çalışmak, harmanlama yöntemi olarak bilinir. Beyin bellekleme sisteminde, birçok bilgiyi harmanladığı görülmektedir. Hafıza teknikleri arasında da çok sık kullanılmaktadır. İki farklı konu hakkında bilgiler çağrıldığında sadece bir konunun değil iki konunun da bilgisi gelecektir. İlişkili bilgiler çok daha kolay bir şekilde uzun süreli hafızaya alınmaktadır.
Önceden Çalışılan Konular Hakkında Test Çözmek
Bir konuyu bitirdikten sonra, o konu ile ilgili test çözmek, konunun pekiştirilmesi için önemlidir. Ancak, uzun süreli hafızaya alınmasına destek vermez. Kısa süreli bellekteki bilgilerin tekrarı yapılmış olur. Bunun yerine önceden çalışılmış konuların da testleri çözülmelidir. Ders çalışırken farklı konular hakkında test çözmek, oldukça etkilidir.
Deneme çözmenin en büyük avantajı, her konudan soru çözmek ve her konuyu hatırlamaya çalışmaktır. Unutmayınız ki, sınav başarısı üzerindeki en büyük etki soru bankası ve denemelere aittir. Sadece konu anlatım kitapları üzerine yoğunlaşmak, konuları çok iyi bir şekilde öğrendiğinizi ve hatırlayacağınızı düşündürür. Bu yanılsama nedeniyle öğrenciler sınavlarda düşük net yapmaktadır. Yüksek puan hedefleyen bir öğrenci için olmazsa olmaz, soru bankası ve deneme çözmektir. Ne kadar fazla soru çözülürse, o kadar yüksek oranda farklı tipte sorular deneyimlenir. Özellikle yeni nesil soru çözmek, son yıllarda çok daha önemli hale gelmiştir. Klasikleşmiş sorular yerine, yeni nesil sorular bulunduran TYT ve AYT sınavları, bu açıdan öğrencileri zorlamaktadır. En çok görülen durum ise basit hata yapmaktır. Aynı şekilde bol bol soru çözmek, basit hatanın da önüne geçecektir.
En Verimli Yöntemi Bulmak Sizin Elinizde
Öğrenciler için tek bir doğru çalışma yöntemi yoktur. Her öğrenci farklı tipte çalışma yöntemi ile başarılı olabilir. Bazı öğrenciler kitaptan çalışmayı sever; bazıları ise dijital kaynaklardan çalışmayı sever. Bu açıdan, en doğru yöntemi bulmak için kendinizi tanımanız gerekir. Üniversite sınavına hazırlanan bir öğrencinin, yıllar içerisinde en iyi ders çalışma metodunu bulması gerekir ve çoğunlukla bu metodun farkındadır.
Başarılı bir arkadaşınızın tekniğini uygulayıp başarı sağlayamadığınızda üzülmeyin. O teknik sizin için uygun olmayabilir. Kendinizi zaman içerisinde tanıyacak ve en iyi tekniği bulacaksınız. Bunun için düzenli bir şekilde ders çalışmalı ve farklı teknikler denemelisiniz.
Ders Çalışırken Kullanılabilecek Faydalı Yöntemler
Ders çalışırken kullandığınız yöntem, ayırdığınız zamanın çok daha verimli olmasını sağlayabilir. Aşağıda 7 önemli yöntemi sizinle paylaşıyor olacağız. Bu yöntemleri deneyerek size en faydalı olanı veya olanları bulabilirsiniz. Tek bir yöntem ile çalışmak zorunda değilsiniz. Farklı farklı yöntemleri bir arada kullanabilirsiniz.
Tekrar Yöntemi
LGS ve YKS sınavı gibi uzun maratona dayalı sınavlar, tekrar gerektirir. Çok sayıda konuyu barındıran bu sınavlar, düzenli bir şekilde tekrar ile uzun süreli hafızaya aktarılır. Konuların uzun süreli belleğe aktarılması, sınav başarısını doğrudan etkileyen bir faktördür. Çalıştığınız konuların önemli yerlerini 2 gün, 2 hafta, 2 ay gibi aralıklarla konu özetli kitaplar üzerinden tekrarlamalısınız. Bu teknik önemli bir kalıcı öğrenme tekniğidir.
Konuların Özetini Çıkarma
Yazarak çalışmak, birçok öğrencinin kullandığı ve son derece faydalı bir tekniktir. Sizler de çalıştığınız konuların önemli yerlerini bir araya getirerek özet çıkarabilirsiniz. Hem özeti çıkarırken ilgili konuyu pekiştirmiş olursunuz hem de tekrar yaparken çıkardığınız özetlerden faydalanabilirsiniz.
Karmaşık sayısal konuları çalışırken özet çıkarmak, konunun daha basit bir şekilde anlaşılmasına olanak tanır. Aynı şekilde, tarih gibi karmaşık ve kronoloji gerektiren dersler de özet çıkarılarak çalışılabilir.
Renkli Kalemler Kullanın
Zihin, görsel açıdan zengin sayfalara daha fazla dikkat gösterir. İlgi çekici bir çalışma sayfası, sadece tek renk ve özensiz bir çalışma sayfasına göre çok daha dikkat çekici olacaktır. Bu yöntemin, kalıcı öğrenme ve konuları hatırlamada büyük etkisi bulunmaktadır.
Arkadaşına Ders Anlatma
Öğrendiğiniz bir konuyu arkadaşınıza anlatırsanız, o konuyu çok daha iyi anlamış olursunuz. Uzun süreli hafızaya atmanın da en kolay yollarından biridir. Yeni öğrendiğiniz konuları, arkadaşlarınıza anlatarak hem onlara fayda sağlayabilir hem de konuları pekiştirebilirsiniz.
Sizler de Aydın Yayınları tarafından oluşturulan yardımcı kaynaklar ile başarılı bir hazırlık süreci geçirebilirsiniz. Sınavlara hazırlıkta yılların deneyimi ile hazırlanan konu anlatım kitapları, sade ve anlaşılır dili sayesinde hızlı öğrenmeyi mümkün kılar. Ayrıca, yeni nesil ve beceri temelli sorulardan oluşan soru bankaları, yaprak testler ve denemeler de sınav başarısına doğrudan etki eder. Sınavlarda en çok soru tutturan yayınlardan biri olan Aydın Yayınları, gerçekleştirdiği düzenli kaynak güncellemeleri ile başarısını devam ettirmeyi hedeflemektedir.